Castricum aan Zee

Castricum aan Zee, gelegen nabij de uitgestrekte Noordzee, bevindt zich te midden van het adembenemende landschap van het Noordhollands Duinreservaat. Dit schilderachtige stukje hemel ligt ten westen van de naburige dorpen Bakkum en Castricum.

Vanuit het centrum van Castricum bereikt u de strandopgang aan de Zeeweg (N513) per fiets in slechts 10 minuten. Voor wie zich in het pittoreske Bakkum bevindt, is de afstand zelfs nog korter, slechts 5 minuten. Gedurende de zomermaanden kunt u ook de gemakken van buslijn 868 van Connexxion benutten, die u in ongeveer 10 minuten rechtstreeks naar het strand voert.

Castricum aan Zee onderscheidt zich als een unieke bestemming. In tegenstelling tot traditionele badplaatsen zoals Zandvoort en Noordwijk aan Zee, is Castricum aan Zee niet een plaats met een klassieke boulevard. Het is eerder een aanduiding voor het prachtige buurtschap langs de Zeeweg richting het strand, de omringende bossen en duinen, en de bijbehorende gastvrije voorzieningen, waaronder diverse strandtenten en restaurants. Deze schilderachtige plek staat vooral bekend om zijn serene sfeer, ruime opzet en prachtige natuurlijke omgeving.

Het strand van Castricum aan Zee kent twee gezichten: het levendige strand en het rustige strand. Het levendige strand, gemakkelijk bereikbaar met de auto via de Zeeweg (N513), herbergt een ruime parkeerplaats tegen een bescheiden tarief (€ 9,35 per dag tijdens de zomermaanden). Hier vindt u een bruisende mix van strand- en horecavoorzieningen, inclusief een surfschool. Aan de andere kant ligt het rustige strand, gelegen ten zuiden van het drukkere gedeelte. Dit stille stukje paradijs is enkel bereikbaar per fiets of te voet via het bos en de duinen. Hier geniet u van een kalme en ontspannen sfeer, ver weg van de drukte. Het rustige strand biedt geen horecafaciliteiten, wat bijdraagt aan de serene ambiance.

De toegang tot Castricum aan Zee verloopt via de Zeeweg (N513), de enige toegangsweg voor auto’s. Langs deze route prijkt Camping Bakkum, een geliefde bestemming voor Amsterdammers met een stacaravan. Ook huisvest de Zeeweg de atletiekbaan van Atletiek Vereniging Castricum (AVC), genaamd de “Duinloper”, evenals de natuurijsbaan van de lokale schaatsvereniging. Een parel langs de route is het “Bezoekerscentrum De Hoep” van het Provinciaal Waterleidingsbedrijf Noord-Holland (PWN), vergezeld door het charmante restaurant “Johanna’s Hof”. Voor de avontuurlijke natuurliefhebbers biedt het gratis parkeerterrein bij De Hoep een ideale uitvalsbasis om het schitterende bos- en duingebied te verkennen. Het gebruik van een PWN-duinkaart is hier vereist, en opent de deuren naar een ongerepte natuurervaring.