Bakkum

Bakkum, een pittoresk dorp dat deel uitmaakt van de Noord-Hollandse gemeente Castricum, is een plek doordrenkt van geschiedenis en omarmd door de majestueuze Noordzeekust. Een juweel dat via de uitgestrekte Zeeweg toegang biedt tot het betoverende strand van Castricum aan Zee, dat ook wel bekend staat als Bakkum aan Zee. Temidden van deze pracht ligt de gelijknamige Camping Bakkum, een icoon onder Nederlandse campings, met een indrukwekkend landgoed van maar liefst 56 hectare. En in het hart van Bakkum reikt de grootsheid van het psychiatrisch zorgcentrum Dijk&Duin, dat ook bekend staat als Duin en Bosch.

Een Terugblik op de Tijd: Geschiedenis en Oorsprong

Bakkum is, samen met Limmen, een van de oudste kernen van de gemeente Castricum. De naam Bakkum verwijst vermoedelijk naar de woonplaats van een individu genaamd Bakke. Hoewel het dorp hoogstwaarschijnlijk al in de 9e of zelfs 8e eeuw is gesticht, verschijnen de eerste vermeldingen pas in 15e-eeuwse kopieën van bronnen uit de 11e eeuw, onder namen als Bachem en Backem. De oorkonde van de Graven van Holland in 1254 noemt Bakkum in een grondruil tussen Willem II van Holland en de Abdij van Egmond. Ook wordt beweerd dat de Cunerakapel in 1351 onder Willem V van Holland in opdracht is gebouwd in Bakkum.

In de 16e eeuw wordt gesuggereerd door Cornelius Aurelius dat Bakkum al in de Romeinse tijd is ontstaan, mogelijk afgeleid van de Romeinse god Bacchus. Deze hypothese wordt echter niet breed ondersteund. Hoewel het dorp lang deel uitmaakte van het Huize Egmond, ging het in 1613 over naar Johan van Oldenbarneveldt en werd het een vrije heerlijkheid. Later kocht Nicolaas Geelvinck in 1749 de heerlijkheid als ambachtsheer van Castricum. Hiermee werden Castricum en Bakkum onafscheidelijk verbonden.

Bakkum groeide gestaag naar het noorden, waar nu Bakkum-Noord floreert, een gebied dat vroeger onderdeel was van Bakkum zelf. Bakkum-Noord, dat in de loop van de 20e eeuw uitgroeide tot een eigen dorp, wordt nog steeds vaak geassocieerd met Bakkum. Tussen Bakkum en Duinzijde en Kleibroek ontstond ook Schulpstet, een plaats die zich ontwikkelde rondom de los- en laadplek van schelpen voor de kalkovens en -branderijen. In 1812 werd Bakkum officieel opgenomen in de gemeente Castricum.

Bakkum: Heden en Toekomst

Gedurende de 20e eeuw groeide Bakkum voornamelijk richting het zuiden, waarbij het deel van Schulpstet in zich opnam. Als een toegewijde schatkamer absorbeerde Bakkum niet alleen geschiedenis, maar ook moderniteit en vitaliteit. Het dorp ontvouwt zich als een eigenzinnige plek met een eigen karakter, gescheiden van Castricum door de bedrijvige Alkmaar-Amsterdam spoorlijn. Bakkum ademt traditie via jaarlijkse evenementen zoals de “Bakkummer Kermis”, en biedt een scala aan lokale kroegen, restaurants en snackbars.

Terwijl Bakkum de tand des tijds heeft doorstaan, blijft het een geliefde bestemming voor vakantiegangers. Met haar nabijheid tot het bos, de duinen en het strand, biedt Bakkum een toevluchtsoord van natuurlijke schoonheid en ontspanning, met volop recreatiemogelijkheden.