Große Elefant radar post uit Tweede Wereldoorlog

Widerstandsnest 38 L – Nachrichten Anlage ‘Elefant’

In de duinen bij Castricum werd de Nachrichten Anlage ‘Elefant’ opgesteld. Dit radarcomplex bestond uit een tweetal houten vakwerkmasten, de Kleine- en de Große Elefant werden genoemd. Daarnaast was er nog een Wassermann M IV opgesteld. Deze zochten dag en nacht naar vijandelijke vliegtuigen.
Het complex werd verdedigd door middel van een tweetal bunkers van het type L409A.

Vandaag de dag is het voetstuk waar de Große Elefant op stond ingericht als uitkijkpunt. De twee bunkers van het type L409A zijn onder de grond aanwezig.

Bron: http://www.atlantikwallplatform.eu/

Große Elefant

Pancratius Kerk Castricum

De Luftwaffe bouwde tussen Castricum en Egmond langs de van Oldenborghweg een drietal radarinstallaties, die door de Duits bezetter de codenaam Max kreeg.

 

De Grosse Elephant was één van deze radarinstallaties boven op een duintop van 30 meter hoog staat nog steeds de bunker waarop de houten toren met een hoogte van 90 meter stond. Nabij deze radarinstallatie stond de Kleine Elephant op het Vogelduin met een hoogte van 60 meter.

In 1943 werden de radarinstallaties gebouwd samen met twee Flak (Flugabwehrkanone) bunkers van het type L 409a met de registratienummers LCL 15511 en LCL 15512.

Een Flak dienden voor verdediging tegen laagvliegende vliegtuigen, een voorbeeld zie van een Flak zie je op de onderstaande afbeeldingen bij dag en nacht.