Akersloot

Welkom in Akersloot, een dorp doordrenkt van geschiedenis en omgeven door het rustgevende Alkmaardermeer. Gelegen tussen Uitgeest en Heiloo, is Akersloot een parel in de Noord-Hollandse gemeente Castricum. Samen met Limmen is Akersloot sinds 1 januari 2002 onderdeel van de gemeente Castricum, waar het voorheen een zelfstandige gemeente was.

Een Terugblik op de Tijd: Hoofddorp van Kennemerland

Akersloot heeft in de geschiedenis een bijzondere plek ingenomen. In de periode van de jaren 1250 tot 1400 verdiende het de eretitel “hoofddorp van Kennemerland”. In 1276 ontvingen de inwoners van Akersloot hun rechten en privileges terug, als erkenning voor hun moed in de strijd tegen de Friezen onder graaf Floris V. Deze rechten waren eerder ontnomen door hun heer, de graaf van Holland, nadat zij in opstand waren gekomen tegen zijn gezag in het begin van de 13e eeuw.

Een opmerkelijk hoofdstuk in de geschiedenis van Akersloot is verbonden met de naam zelf. De oorsprong van de naam wordt onomstreden afgeleid van het woord “eikel”. Als een eerbetoon aan deze oorsprong, wordt het wapen van Akersloot versierd met drie groene eikels op een zilveren achtergrond. Dit sprekende wapen vertelt een verhaal dat teruggaat in de tijd.

Verbinding met Water: Veerpont en Waterwegen

De geografie van Akersloot wordt verfraaid door het kalme Alkmaardermeer. Sinds juni 2010 is de gemeenschap verbonden met het verleden en het heden door een veerpont die voetgangers, fietsers en auto’s over het Noordhollandsch Kanaal draagt. Deze waterweg vervangt een kabelpont die 132 jaar lang dienst heeft gedaan als de levensader van verbinding.

Akersloot, een dorp dat zichzelf heruitvindt terwijl het de banden met zijn verleden koestert, nodigt u uit om zijn rijke geschiedenis te ontdekken. Terwijl de golven van het Alkmaardermeer zachtjes kabbelen, worden de verhalen van oude overwinningen en nieuwe verbindingen met elke ademtocht verteld. Stap binnen en laat u betoveren door Akersloot, een plek waar geschiedenis en water samenkomen in harmonie.

Kalkovens van Akersloot: Een Vuur van Erfgoed

Lang geleden, in de vorige eeuw, danste het schelpenvissen aan de kust als een oude legende. De vangsten slonken, en terwijl gestegen loonkosten en reusachtige schelpenzuigers het doek voor het oude gebruik lieten vallen, stond Ruigewaard vastberaden. Op zoek naar een nieuwe bron van schelpen, vonden ze hun schat aan de oevers van het Alkmaardermeer, bij Akersloot. In 1921 verrezen vier majestueuze kalkovens als wachters van het verleden, elk 25 meter hoog.

Het vuur van deze ovens bracht kalk tot leven, als een geurige herinnering die door de wind werd gedragen. Schelpen werden verhit tot 900-1200 graden Celsius, en uit hun as werd kalk geboren. Het was zwaar, gevaarlijk werk, met werklui gehuld in beschermende zakdoeken en brillen om de dansende deeltjes te temmen. De ovens wachtten, soms rokend als stormwolken, maar altijd sterk en standvastig.

Decennialang bewaakten ze de oever van het Alkmaardermeer, totdat de tijden veranderden. Schelpen en kolengruis werden schaars, nieuwe materialen namen de troon over. Akersloot’s vuur vervaagde in de jaren zeventig, maar niet voorgoed. In Enkhuizen, aan de voormalige Zuiderzee, herrees hun glorie als beschermers van erfgoed in het Zuiderzeemuseum. De kalkovens, eens wachters aan de oevers van het Alkmaardermeer, blijven nu trouw aan het water dat een nieuwe generatie verhalen draagt.

BRON: De kalkovens in Akersloot – ONH